meringues5

*Door Marjolijn*

“Stress”, iedereen gaat er anders mee om. De een schrijft het van zich af, de ander sport. Ik win de strijd met stress veelal door te koken of te bakken. Heerlijk vind ik het en ik word er ook echt rustig van. Toch ben ik mij ervan bewust dat koken en bakken voor heel veel mensen juist een veroorzaker van stress is. Daarom heb ik nu een eenvoudig recept voor jullie. En omdat de kerst er echt bijna is (yess! Joepie! Jaaaaa!), is het ook nog eens een recept in Christmas style, namelijk: kerstschuimpjes oftewel meringues. Iedereen kan ze maken, je hebt er alleen een klein beetje geduld voor nodig, het vergt namelijk wel wat wachten. Daarnaast heeft (bijna) iedereen de ingrediënten standaard in huis liggen. Het enige wat je namelijk nodig hebt zijn eieren en suiker. De ingrediëntenlijst is uit te breiden. De echte fanatiekeling kan de meringues namelijk een kleurtje geven, of versieren met spikkeltjes. En voor ieder wat wils, de echte zoetekauw maakt grote meringues en de kleine eter maakt kleine druppels. Volgens de mensen om mij heen praat ik teveel en dat blijkt nu maar weer eens. Genoeg gepraat dus, laten we gewoon beginnen.

Meringues

Voor dit recept heb ik het volgende gebruikt:
● Twee spuitzakken en twee stervormige spuitmondjes (dit kun je achterwege laten)
● Roze en witte kleurstof (ook dit hoef je niet te gebruiken)
● 4 eieren
● 200 gram suiker

Als aller eerste verwarm je de oven voor op 100°C. Daarna scheid je de eieren. Zorg dat er echt geen eigeel in het eiwit terecht komt. Het eigeel is namelijk het vette gedeelte van het ei en dit vet zorgt ervoor dat het ei niet stijfgeklopt kan worden.

meringues

Wanneer je de eiwitten van de eidooiers gescheiden hebt, ga je de eiwitten samen met het suiker mixen. Dit kan in een mixer, een keukenmachine maar ook gewoon met de hand. Al heb je voor dat laatste wel sterke armspieren nodig. Ook bewonderenswaardig veel geduld trouwens. Ik koos ervoor om de eiwitten op te kloppen in de mixer. Zorg dat de haken en de kom vetvrij zijn. Je komt al een eind door het gewoon af te wassen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je een beetje citroensap op een keukenpapiertje doen en daarmee over de haken en kom gaan. Giet de eiwitten in de mixer en zet de mixer aan op de laagste stand. Voeg heel langzaam de suiker toe, terwijl je het geheel blijft kloppen. Zet naarmate je meer suiker toevoegt de snelheid van de mixer ook steeds iets hoger. Blijf kloppen totdat de eiwitten goed stijf zijn, dit kan even duren. De mixer die wij thuis hebben heeft bijvoorbeeld al aardig wat te leiden gehad van al mijn bak uitspattingen, waardoor deze nu niet zo snel meer is. Ik was ondertussen dus maar even wat anders gaan doen. Zo heb ik onder andere een eitje gebakken van de overgebleven eidooiers.

meringues

Je dwaalt weer af Marjolijn, ga verder: wanneer de eiwitten stijf zijn kun je er een kleurtje aan toevoegen. Ik verdeelde het eiwit in twee bakjes en voegde bij het ene bakje de groene kleurstof en bij het andere bakje de roze. Wanneer dit gemengd is, kun je het op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Dit kan prima met een lepel, maar omdat ik kransjes en mini kerstboompjes wou maken, gebruikte ik een spuitzak.

meringues

Met de groene eiwitten maakte ik kerstboompjes. Dit doe je door rustig in de zak te knijpen en langzaam omhoog te draaien. Van de roze maakte ik kransjes. Wanneer je ze nog wilt versieren met spikkels dan kun je deze er nu overheen strooien. Ik had geen versiersels thuis liggen en dus heb ik het zo gelaten.

meringues

De meringues moeten nu heel lang in de oven. Ik heb ze twee uur in de oven (100°C) gezet. Ik zei toch dat je wat geduld moest hebben. Hoe hoger en groter je meringues zijn, hoe langer je ze in de oven moet zetten. Heb je wat minder geduld (of tijd) dan kun je de oven altijd wat hoger zetten en ze er wat minder lang indoen. Het enige nadeel is dat de kans dan groter is dat de schuimpjes bruin kleuren. Na de baktijd moeten ze nog afkoelen. Dat kan gewoon in de oven, maar je kunt de meringues ook gewoon al uit de oven halen.
Enjoy!

X Marjolijn

7 Reacties aan “Recept: Meringues – Kerstschuimpjes”

  1. Ik heb het laatst ook geprobeerd, maar die van mij waren helaas niet zo’n succes. Ik heb zo’n combi-oven en die was het er niet echt mee eens dat ze zo lang moesten. Ik heb ze wel allemaal lekker opgesmikkeld, maar het waren geen echte meringues.

  2. Hmmmm! Wat lekker zeg! Ik heb ze zelf ook eens gemaakt maar dan wel met mijn pa want die is kok haha! Je hebt trouwens wel een hele mooie blog! Ik volg je nu via bloglovin’ ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>